LOPID İstenmeyen etkileri

LOPID İstenmeyen etkiler

LOPID 600 mg 30 tablet

CYP2C8, CYP2C9, CYP2C19, CYP1A2, UGTA1 ve UGTA3 substratlarıyla eşzamanlı kullanım.

Gemfibrozilin etkileşim profilinin kompleks olması, gemfibrozille eşzamanlı uygulandığında pek çok tıbbi ürünün maruziyetinin artmasına neden olur.

Gemfibrozil, CYP2C8, CYP2C9, CYP2C19, CYP1A2, UGTA1 ve UGTA3 enzimlerini etkin biçimde inhibe eder (bkz. bölüm 4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri ).

Hipoglisemik ajanlarla eşzamanlı kullanım

Gemfibrozil ve hipoglisemik ajanlarla (oral ajanlar ve insülin) eşzamanlı kullanım sonrası hipoglisemik reaksiyonlar rapor edilmiştir. Glikoz düzeylerinin izlenmesi önerilir.

Oral antikoagülanlar ile birlikte kullanımı

Antikoagülanlar ile birlikte kullanımında dikkatli olunmalıdır. Antikoagülanın dozu istenen protrombin süresi düzeylerini elde edecek kadar düşürülmelidir. PT düzeyi stabilize olana kadar sık sık protrombin zamanı izlenmesi tavsiye edilir (bkz. bölüm 4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri).

Repaglinid:

Gemfibrozilin repaglinidle birlikte kullanılması kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3).

Sağlıklı gönüllülerde gemfibrozil ve repaglinidin birlikte kullanımı; repaglinidin plazma konsantrasyonlarınının artmasına ve hipoglisemik etki süresinin uzamasına yol açmaktadır.Eşzamanlı uygulama, büyük olasılıkla CYP2C8 enziminin inhibe edilmesi sonucu repaglinid plazma konsantrasyonunda 8 kat artışa yol açarak hipoglisemik reaksiyonlara neden olmuştur. Bu nedenle, bu iki ilacın birlikte kullanımı şiddetli hipoglisemi riskini arttırmaktadır.

Rosiglitazon

Gemfibrozilin rosiglitazon ile kombinasyonuna dikkatle yaklaşılmalıdır. Rosiglitazon ile birlikte uygulama sonucu, büyük olasılıkla CYP2C8 izoziminin inhibe edilmesi nedeniyle rosiglitazon sistemik maruziyeti 2.3 kat artmıştır (bkz. bölüm 4AÖzel kullanım uyarıları ve önlemleri).

HMG-CoA redüktaz inhibitörleri:

4.3. Kontrendikasyonlar

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

). Fibratların tek başına kullanımı ara

Gemfibrozilin simvastatin, lovastatin, pravastatin ve rosuvastatin farmakokinetiği üzerinde etkili olduğu bildirilmiştir. Gemfibrozil, büyük olasılıkla UGTA1 ve UGTA3 yoluyla glukuronidasyonun inhibe edilmesi nedeniyle simvastatin EAA düzeyinde neredeyse 3 kat artışa yol açarken, pravastatin EAA düzeyinde de taşıyıcı proteinlerle etkileşimden kaynaklanma olasılığı olan 3 kat artışa neden olmuştur. Çalışmalardan biri, gemfibrozil alan (günde iki defa 600 mg) sağlıklı gönüllülere 80 mg’lık tek rosuvastatin dozunun birlikte uygulamasının, ortalama Cmax değerinde 2.2 kat, ortalama rosuvastatin EAA değerinde ise 1.9 kat artışa neden olduğunu ortaya koymuştur.

Oral antikoagülanlar:

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Beksaroten

Gemfibrozilin beksaroten ile eşzamanlı uygulaması önerilmemektedir. Kutanöz T hücreli lenfoma (CTLC) bulunan hastalarda plazma beksaroten konsantrasyonlarının popülasyon analizi, gemfibrozille eşzamanlı uygulamanın beksaroten plazma konsantrasyonlarında önemli bir artışa yol açtığını ortaya koymuştur.

Safra asidi bağlayıcı reçineler:

Gemfibrozil kolestipol gibi reçine-granüllü ilaçlarla aynı zamanda verildiğinde biyoyararlanımı düşebilir. İlaçların en az iki saat arayla uygulanması tavsiye edilir

Gemfibrozil plazma proteinlerine yüksek oranda bağlanır ve diğer ilaçlarla yer değiştirme etkileşimi potansiyeli vardır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Pediyatrik popülasyon:

4.6. Gebelik ve laktasyon

Gebelik kategorisi: C’dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Gemfibrozilin gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir (bkz.kısım 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

Gebelik dönemi

Gebe kadınlarda yapılmış yeterli ve iyi kontrollü çalışmalar yoktur. Hayvan çalışmaları, gebelik ve fetal gelişimle ilgili sonuçlara varılmasına olanak tanıyacak kadar belirgin değildir (bkz. bölüm 5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri). İnsanlardaki potansiyel riski bilinmemektedir. LOPID çok gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Emziren annelerdeki güvenilirliği belirlenmemiştir. Gemfibrozilin anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Pek çok ilaç anne sütüne geçtiğinden, hasta gemfibrozil tedavisine başlamadan önce emzirmeyi kesmelidir.

Üreme yeteneği/Fertilite

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

4.8. İstenmeyen etkiler

Yapılan klinik araştırmalarda aşağıdaki istenmeyen etkiler gemfibrozil grubundaki bireylerde istatistiksel açıdan daha sık olarak gözlenmiştir;

Gastrointestinal reaksiyonlar, dispepsi, karın ağrısı, akut apandisit ve atrial fibrilasyon.

Bireylerin %1 ’inden fazlasında bildirilen ancak gruplar arasında anlamlı bir fark göstermeyen istenmeyen etkiler ise;

Diyare, yorgunluk, bulantı / kusma, egzema, döküntü, vertigo, konstipasyon, baş ağrısıdır.

En yaygın biçimde bildirilen istenmeyen etkiler gastrointestinal sistemle ilişkilidir ve hastaların yaklaşık %7’sinde görülmektedir. Bu etkiler, genellikle tedavinin kesilmesine yol açmamaktadır.

4.8. İstenmeyen etkiler

sistem organ sınıfı ve sıklık gruplandırma (çok yaygın (>1/10); yaygın

Kan ve lenf sistemi bozuklukları:

Seyrek: Ciddi anemi, gemfibrozil tedavisi başlangıcında kendini sınırlayıcı, hafif hemoglobin ve hematokrit düşüşü gözlenmiştir, lökopeni, eozinofili, kemik iliği hipoplazisi, trombositopeni, gemfibrozil tedavisi başlangıcında kendini sınırlayıcı lökosit düşüşü gözlenmiştir.

Sinir sistemi bozuklukları:

Yaygın: Vertigo, baş ağrısı

Seyrek: Baş dönmesi, uyuklama, parestezi, periferik nörit,depresyon, libido kaybı

Göz bozuklukları :

Seyrek: Bulanık görme

Kardiyak bozuklukları:

Yaygın olmayan: Atriyal fibrilasyon

Gastrointestinal bozuklukları :

Çok yaygın: Dispepsi

Yaygın: Karın ağrısı, diyare, gaz, bulantı, kusma, kabızlık Seyrek: Pankreatit, akut apandisit

Hepato-bilier bozuklukları:

Seyrek: Kolestatik sarılık, karaciğer fonksiyonunda bozulma, hepatit, kolelitiyaz, kolesistit

Deri ve deri altı doku bozuklukları:

Yaygın: , Döküntü, kaşıntı

Seyrek: Eksfoliyatif dermatit, dermatit, prürit, alopesi, ışığa duyarlılık, ürtiker, anjiyoödem Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik bozuklukları:

Seyrek: Artralji, sinovit, miyalji, miyopati, miyasteni, ekstremitelerde ağrı, kreatin kinaz (CK) artışının eşlik ettiği miyozit, rabdomiyoliz

Böbrek ve idrar bozuklukları:

Seyrek: İmpotans

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin bozuklukları:

Yaygın: Yorgunluk

LOPID doz aşımı

fazla dozda LOPID kullandıysanız doz aşımı bölümünü okuyun ve doktorunuza başvurun.

Tüm beklenmeyen durumlar için eczacınıza ve doktorunuza başvurun.

LOPID Kullananlar

LOPID ilaç bilgileri

İlaç Fiyatı 13.68 TL
Barkodu 8699756090407
Reçete Normal reçeteli
Etken Madde Gemfibrozil
İlaç Firması Pfizer İlaçları Ltd.Şti.
Atc Kodu C10AB04
Geri Ödeme Kodu A04737

İlaç Sınıfı

Kalp Damar Sistemi
Lipid Metabolizması İlaçları
Yağ Metabolizması İlaçları
Fibratlar
Gemfibrozil
LOPID Kullananlar

Bu ilacın diğer doz ve formları

LOPID 600 mg 30 tablet
LOPID 600 mg 100 tablet

LOPID fiyatı, kullanım şekli, diğer özellikleri ve tedavi amacı ile kullanıldığı hastalıklar bakımından özellikleri LOPID 600 mg 30 tablet için geçerlidir. LOPID ilacının farklı dozaş ve formlardaki fiyatı, dozu ve iyi geldiği hastalıklar farklı olabilir.

Diğer LOPID formları

Eşdeğer İlaçlar

LOPID 600 mg 30 tablet
LOPID 600 mg 100 tablet

LOPID muadilleri içerik bakımından ele alınmıştır. Farklı ilaçların farklı hastalıklarda farklı tedavi yöntemleri olabileceği gibi farklı yan etkileri de olabilir. Muadil ilaçlar hakkında daha fazla bilgi için ilaç kullanma kılavuzu, prospektüs ve kısa ürün bilgilerine bakın.

Tüm LOPID muadilleri